Överraskande hög AI-produktivitet i Copilotprojekt
AI användandet är lågt för att det saknas strategier, riktlinjer och verktyg?
Det är många organisationer som kommit igång med AI och det få större organisationer som har det som Klarna (90%) eller PwC (30%). De flesta större organisationer har svårt att ta sig över 5%, för det kräver en del insatser. I större organisationer måste man vara försiktigare, kanske är man hårt reglerade och hårt granskade - och har varit försiktiga både med att föreslå verktyg eller att ta fram AI policies för användande. Vi siktade på att skaffa en strategi, riktlinjer och verktyg som behövdes i samarbete med studiegruppen, men också att komma igång och röja de inledande hindren som finns på vägen.
Verktyg som Microsoft Copilot hindras av osäkerhet kring risker, kostnader och nyttan
Det har varit en väldig rörelse från Microsoft kring lanseringen av deras Copilot, som i början av 2023 erbjöds till ett fåtal större bolag och senare under året till ett antal svenska bolag. Copilot kostar ungefär vad licensen för en Microsoft 365 licens kostar (3600 kr/år) vilket hindrar införandet att skala upp ordentligt och sedan fastnar man ofta inför tänkta risker. Det absolut bästa sättet att ta sig förbi kostnaden är att prova på en liten grupp och att göra en riskanalys. Vi gjorde dels riskanalys och hittade cirka 30 små och stora risker som när de väl är beskrivna går att hantera i de flesta fallen.
Stor produktivitet med hjälp av en verktygslåda av AI-verktyg
Vid en mindre studie av Copilot hos en av våra klienter - drygt 1% fick prova på Copilot och vi letade inte upp de mest positiva användarna utan helt normala användare, inte en nischad grupp som utvecklare, eller folk som verkligen ville använda det. Vi ville känna på hur det skulle kunna se ut när man skalar upp. Vi upptäckte att nästan 90% använde Copilot regelbundet under studien - men också att 70% använde ChatGPT. Det fanns sedan fickor av användande av Grammarly och Adobe Firefly, och bildvertyg som Midjourney som alla kompletterar varandra.
Vi genomförde två enkäter för att förstå användande, dels på alla anställda, dels i gruppen för studien och upptäckte en mängd saker. De som var mest produktiva använde både ChatGPT, och använder verktygen både för privata ändamål. De fick vara ganska kreativa men det väl fanns en match mellan person, uppgifter och verktyg så fick vi fram stora produktivitetsvinster. Drygt 20% å produktiva att deras tidsvinster som var mer än 30 minuter per vecka, och täckte allas licenskostnader.
Uppskattningsvis kan man i större företag utan problem hitta över 10% eller kanske mer som kommer att bli produktiva med ganska liten insats, och av sig själva. Det var en ganska stor andel som inte tyckte att man behövde någon utbildning i verktygen, vilket troligen återspeglar att företaget vi gjorde undersökningen hos är mycket entrepreneuriellt.
En kortsiktig strategi där vi experimenterade med community, utbildning och proof of concepts
Alla strategier måste inte vara långsiktiga utan kan starta med att vara kortsiktiga, strategi hjälper till att göra tydligt vad man vill åstadkomma och i vårt fall var det att börja bygga ett community där inledningsvis en handfull användare använde en chat till ett riktigt community med content som vi uppdaterade veckovis. Vi fokuserade utbildningen på Copilot och hittade över 100 use-case och features och på organisatorisk nivå över 1800 use case för hela organisationen och dess processer. Gruppen fick tillgång till utbildningmaterial och coaching och vi startade drygt 20 proof of concepts inte bara med Copilot, utan i Azure AI studio och med Copilot Studio - och några fick prova på OpenAIs verktyg och plattform.